Invatati sa gestionati cu succes conflictele

Asa cum se intampla cu relatiile diplomatice dintre state, pacea cu orice pret este adesea devastatoare pentru relatiile dintre popoare. Multi oameni se tem atat de mult de un conflict cu ceilalti, incat fac tot ce le sta in putere pentru a evita orice forma de tulburare. Aceasta “fobie de conflicte” pregateste, in realitate, mult mai multe tulburati intr-o relatie decat s-ar putea crede.
Iata patru scenarii tipice in care sunt implicate persoane care se tem de conflicte:

1. In incercarea de a fi un “parinte iubitor”, Sara cedeaza de fiecare data istericalelor si iesirilor temperamentale ale fiului sau de patru ani. Se simte frustrata de frecventa pe care au capatat-o aceste iesiri in ultimul an. A ajuns acum sa se simta neputincioasa si sa cedeze doar pentru a-si asigura linistea.
2. Billie, un baiat de zece ani, a fost chinuit de Ryan, un alt baiat de varsta lui, mai puternic. Ryan l-a amenintat ca ii va face rau daca nu-i va da banii sai pentru masa de pranz. Pentru a nu fi ranit, Brian si-a petrecut tot anul fiindu-i frica de Ryan.
3. Kelly si-a dat seama ca s-a distantat foarte tare de sotul sau, Carl. Simtea ca acesta incearca sa o controleze prea mult si ca o trata ca pe un copil. Se plangea mereu de cati bani cheltuia ea, de felul in care se imbraca ea si de prietenii ei. Desi aceste lucruri o deranjau cu adevarat pe Kelly, nu spunea mai nimic pentru ca nu voia sa se certe. In aceste conditii insa a ajuns sa nu mai fie deloc interesata de sex, sa se simta adesea obosita si irascibila si sa prefere sa-si petreaca timpul liber cu prietenii, in loc sa fie alaturi de Carl.
4. Bill lucreaza de sapte ani ca purtator de cuvant pentru compania lui Chet. In ultimii patru ani, Chet a devenit din ce in ce mai critic cu Bill, umilindu-l in fata altor persoane. De frica sa nu-si piarda slujba, Bill nu spune nimic, dar este din ce in ce mai deprimat, a inceput sa bea tot mai mult acasa si si-a pierdut interesul pentru ceea ce face.

couple-arguing

De fiecare data cand cedam instericalelor unui copil sau ii permitem unei persoane sa ne chinuie sau sa ne controleze ne simtim groaznic in pielea noastra. Respectul fata de noi insine are de suferit, iar relatia cu cealalta persoana este afectata. De cele mai multe ori, ii invatam pe ceilalti cum sa ne trateze prin ceea ce toleram si prin ceea ce refuzam. Persoanele care au “fobie de conflicte” ii invata pe ceiallti ca nu este nicio problema sa treaca peste ei, ca nu vor exista consecinte pentru comportamentul lor incorect.
Pentru a reprezenta ceva intr-o relatie trebuie sa fim dornici sa ne sustinem punctul de vedere, sa aparam ceea ce credem ca este corect. Asta nu inseamna ca trebuie sa fim rai sau obraznici. Exista si modalitati rationale si amabile de a fi fermi. Dar fermitatea este esentiala.

Sa analizam cum si-ar fi putut gestiona situatia intr-un mod mai eficient eroii celor patru cazuri oferite mai sus ca expemplu, astfel incat sa aiba mai multa putere de decizie asupra propriei vieti.
1. Sara trebuie sa stabileasca o regula pe care sa o aplice de fiecare data cand fiul ei are o iesire temperamentala pentru a obtine ceea ce vrea, punct. Fara exceptie.Cedand in fata istericalelor lui, Sara l-a invatat sa se foloseasca de ele, ceea ce nu numai ca le afecteaza relatia, dar il va face mai tarziu sa aiba prea multe asteptari de la cei din jur si ii vor pereclita sansele de socializare. Daca Sara va putea fi mai ferma, dar amabila, mentinandu-si o atitudine constanta, va observa in scurt timp schimbari remarcabile si in comportamentul fiului ei.
2.Cedand in fata baiatului care il tiraniza, Brian l-a invatat pe Ryan ca nu era nicio problema sa se comporte asa. Daca i-ar fi tinut piept de la bun inceput, chiar daca asta ar fi insemnat sa fie batut, ar fi fost mai bine decat sa petreaca un an intreg fiindu-i frica de el. Aproape toti tiranii in chinuie pe cei care nu reactioneaza. Folosesc tehnici de intimidare, fiind rareori interesati de un conflict real.
3. Kelly a facut o greseala strategica, evitand conflictele inca din faza timpurie a relatiei cu Carl. Cedand de la bun inceput pretentiilor lui, l-a invatat ca nu era nicio problema ca el sa o controleze. Sa-l infrunte dupa atatia ani va fi dificil, dar este esential pentru a mai putea salva relatia. Am vazut foarte multi oameni care invata sa isi sustina punctul de vedere chiar si dupa multi ani in care au cedat. Ei reusesc, astfel, sa isi schimbe relatiile. Uneori, este necesara chiar o despartire pentru a convinge cealalta persoana de nevoile noastre, insa consecintele unei casnicii in care sunteti controlati sunt adesea depresia si lipsa apetitului sexual. Sustinerea propriului punct de vedere, cu amabilitate, dar si fermitate este adesea solutia necesara pentru a salva o casnicie.
4. Bill a renuntat la puterea personala in momentul in care i-a permis lui Chet sa-l umileasca in fata altor persoane. Nicio slujba nu merita pretul de a fi chinuit de sef. Multi oameni au descoperit ca daca ii tin piept sefului in mod respectuos este mai putin probabil ca acesta sa mai treaca peste ei in viitor. Daca seful continua cu atitudinea umilitoare, chiar si dupa ce v-ati sustinut punctul de vedere intr-o maniera rezonabila, este timpul sa va cautati un alt loc de munca. Daca ramaneti pe un post pe care il detestati, acesta va va fura multi ani din viata.

Hotararea reprezinta capacitatea de a va exprima sentimentele intr-un mod ferm, dar rezonabil. Aceasta nu inseamna sa deveniti rai sau agresivi. Iata cinci reguli care va vor ajuta sa va exprimati punctul de vedere intr-o maniera sanatoasa:
1. Nu cedati maniei celorlalti doar pentru ca va creeaza o stare de disconfort.
2. Nu lasati opiniile celorlalti sa controleze ceea ce simtiti pentru voi insiva. Opiniile voastre trebuie sa fie, in limite rezonabile, cele care conteaza.
3. Spuneti ce ganditi si sustineti cu fermitate ceea ce credeti ca este corect.
4. Pastrati-va controlul.
5. Fiti amabili, daca este posibil, dar mai presus de aceasta, fiti fermi pe pozitie.

Amintiti-va ca noi suntem cei care ii invatam pe ceilalti cum sa ne trateze. Cand cedam in fata izbucnirilor lor temperamentale, ii invatam ca acesta este modul lor de a ne controla. Cand suntem hotarati si ne afirmam punctul de vedere cu fermitate, dar si amabilitate, ceilalti ne respecta mai mult mult si ne trateaza in consecinta. Daca le-ati permis de multe ori celor din jur sa treaca peste dumneavoastra pe plan emotional, acestia vor fi mai rezistenti la inceput fata de schimbare. Daca sunteti constanti in aceasta atitudine ii veti ajuta sa invete un nou mod de a coabita cu dumneavoastra.

“Schimba-ti mintea ca sa te vindeci de tulburarile emotionale” – Dr. Daniel G. Amen

Leave a Reply

Your email address will not be published.