Lise Bourbeau-Rani psihologice

lise-bourbeau-scheme-emotionale-carti-psihologieFondatoarea unui centru de dezvoltare personala, prin cartile sale, Lise Bourbeau prezinta o filosofie de viata pentru corpul fizic, emotional si mental. Prima persoana careia ii multumeste pentru inspiratia de a scrie cartea “Cele 5 rani care ne impiedica sa fim noi insine”, este Sigmund Freud pentru monumentala descoperire in domeniul psihologiei si mai ales a inconstientului.

Respingerea, abandonul, umilirea, tradarea, nedreptatea – sunt rani psihologice inconstiente prezente in multi dintre noi, fara ca noi sa banuim.
Sunteti cu totii de acord ca ne nastem in aceasta lume avand un scop, o misiune, mai mult sau mai putin punctuala si multi dintre noi inca mai cauta sa o decopere sau asteapta o confirmare ca sunt pe drumul cel bun. Asa cum toti una suntem, la fel si misiunea noastra se aseamana: venim pe aceasta lume sa traim o serie de experiente pana cand ajungem sa la aceeptam si sa ne iubim pe noi insine trecand prin ele. Pana nu ajungem in punctul de a accepta aceste experiente si traim in judecata, culpabilitate, teama, regret, ne atragem fara incetare circumstantele si persoanele care ne fac sa retraim aceasta experienta. Experientele pe care le traim ne fac sa intelegem si sa alegem ce este benefic pentru noi.

Ce inseamna aceptarea? Nu este etichetarea unei experiente negative drept una pozitiva, ci intelegerea faptului ca acea intamplare care nu ne-a provocat placere este una folositoare pentru mai tarziu, fie si pentru a sti ca nu ne este placuta si astfel o putem recunoaste si evita pe viitor. Tot ceea ce traim in non-acceptare se acumuleaza la nivelul sufletului, si acesta fiind nemuritor, va veni in urmatoarea reincarnare pentru a experiementa din nou, pana cand acea experienta va fi privita cu seninatate, compasiune si intelegere.
In calea acceptarii lucrurilor intervine ego-ul nostru, el nu vrea sa accepte ca “toate experientele dificile pe care le traim au ca scop unic sa ne arate ca si noi ne purtam in acelasi fel ca si ceilalti”.
De aceea este foarte important sa inveti sa te cunosti si sa te accepti pe tine insuti, te ajuta sa treci mai usor peste lucrurile dificile. “Cu cat suferi mai mult intr-o situatie sau cu o persoana, cu atat de mai departe (din alta viata) vine acea problema”. De cel mai mare ajutor este Dumnezeul interior, acea prezenta din tine, din toti.

Cand se naste, copilul stie doar sa fie el insusi, dar la putin timp isi da seama ca acest lucru deranjeaza lumea adultilor. Isi da seama ca a fi natural nu e intotdeauna corect si asta asta aduce crize de furie din partea lui. Apoi, pentru a-si micsora suferinta, copilul isi creeaza o noua personalitate pentru a deveni ceea ce vor ceilalti sa devina si multe persoane vor ramane in aceasta faza de neacceptare, furie, revolta, considerandu-se nedreptatiti. Ei isi vor crea masti/personalitati si le vor folosi pentru a se apara de sentimentele contradictorii pe care le-au trait cand au abservat ca nu pot fi ei insisi. Lise Bourbeau a observat cinci masti ce corespund celor cinci rani importante, traite de fiinta umana, in ordine cronologica: respingerea, abandonul, umilirea, tradarea, nedreptatea. “Inlocuirea ranilor cu mastile este consecinta faptului ca vrem sa ascundem de noi insine si ceilalti, ceea ce inca nu am vrut sa rezolvam”

  Rani————————————— Masti
  Respingere………………………………Fugar
  Abandon………………………………..Dependent
  Umilire……………………………………Masochist
  Tradare………………………………….Dominator
  Nedreptate………………………………Rigid

Despre fiecare rana in parte vom vorbi in urmatoarele articole.

One thought on “Lise Bourbeau-Rani psihologice

Leave a Reply

Your email address will not be published.