Tu ce masca porti?

In copilarie, multi dintre noi jucau jocuri cu prietenii lor: de-a hotii si vardisti, de-a mama si de-a tata, de-a supereroii, de-a printesele si altele asemenea. In jocurile acelea, ne insuseam identitatea unui anumit personaj, iar pe toata durata jocului ne prefaceam a fi altcineva decat eram. Dar in secunda in care jocul se termina, lasam in urma identitatea respectiva si ne intoceam la noi, cei de dinaintea inceperii jocului.

Ca adulti, jucam adesea o versiune a jocurilor acestora, in anumite situatii sociale. Mai exaact, ne punem o masca atunci cand interactionam cu ceilalti intr-o anumita imprejurare, sa zicem la o sedinta, petrecere, la birou sau chiar la un eveniment in familie.

Uneori e nevoie de o masca pentru a te adapta la dinamica unui grup. De foarte multe ori, mastile acestea sunt inofensive; jucam rolul lui X sau Y sau Z, iar cand totul se incheie revenim la cel care suntem cu adevarat. Cu timpul, mastile acestea pot deveni o povara foarte grea, iar a renunta la ele poate fi un gest de-a dreptul eliberator.

Tu ce identitati ai adoptat? Cum intruchipezi acele identitati in lume? Cine esti tu fara masca? Retine, exista situatii in care se poate sa alegi sa porti o masca si e in regula sa o faci. Dar nu uita ca e o masca, numai atat!

Don Miguel Ruiz, Traind o viata constienta

Leave a Reply

Your email address will not be published.