NLP—o alternativa

nlp spiritualPentru ca am auzit cu totii despre el, si stim mai mult sau mai putin intuitiv ce este, sa incercam o definitie, oferita de Walter Lubek, in “NLP-ul spiritual“: NLP-ul (programare neurolingvistica) este utilizarea sistematica si efectiva a posibilitatilor care exista in fiecare individ de a–si aminti, de a uita, de a valorifica informatii si reprezentari, de a percepe si a reactiona, pentru a reusi sa-si traiasca viata la cel mai inalt nivel.
NLP-ul este o tehnica, nu o stiinta, pentru ca daca deja am vorbi de stiinta, am exclude spiritul. Stiinta nu i-a clarificat existenta.

NLP-ul spiritual porneste de la premiza ca suntem cu totii trup, minte, suflet, iar scopul lui este unul foarte frumos: sa traiesti cea mai buna viata posibila pe care poti sa ti-o imaginezi, iar imaginatia, vizualizarea au rol important in NLP.
Toate cele trei parti ale intregului (trup, minte, suflet) sunt importante, iar actiunile intreprinse de noi ar fi bine sa tina cont de ele. Ponind de aici, Lubek enumera trei principii spirituale importante in dezvoltarea personala: iubire, constiinta, responsabilitate.

    Iubire – capacitatea de a iubi este puterea de a te regasi in altul, de a functiona in rezonanta cu celelalte vietuitoare din lume, de a simti ce simt ele (empatie), de a lua in considerare unitatea profunda care exista intre elementele creatiei.

    Constientizare – este capacitatea de a percepe senzorial, de a recunoaste, procesa si de a pune in relatie cu existenta generala, cat mai multe elemente particulare ale creatiei in baza unui sistem de valori sanatoase.

    Responsabilitatea este capacitatea unui om de a se percepe ca avand control asupra a ceea ce se refera la el, in loc sa se perceapa ca fiind controlat de afara. Eu sunt cel care decide daca …actionez/sunt influentat/sufar/sunt multumit…

Vom vorbi mai tarziu despre aplicabilitatea practica, despre schimbarea atitudinilor, fixarea si atingerea obiectivelor, fiecare fiind pasi evolutivi pentru noi, ca intreg. Si totul porneste de la noi, in noi gasim toate resursele de care avem nevoie, trebuie doar sa le recunoastem, Sa le regasim si sa le reasimilam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *