Virginia Satir despre comunicare

psihoterapeut americanIntr-unul din dvd-urile sale, Virginia Satir , autoare si psihoterapeuta considerata geniala, pentru ca a reusit sa armonizeze relatiile umane acolo unde altii au esuat, aceasta vorbeste despre una dintre problemele frecvente de comunicare . Autoarea le-a studiat indeaproape, ocupandu-se in special de psihoterapia familiilor. De obicei aceste probleme de comunicare apar in cadrul a doua dialoguri: cel al cuvintelor si cel al sentimentelor

Sa luam ca exemplu discutia dintre sot si sotie, primul ajunge acasa obosit, sotia il intreaba cum se simte, iar el raspunde pe un ton distant “Sunt bine”. Desi continutul mesajului (cuvintele) este unul, adevaratul mesaj este dat de sentimente, de tonul vocii si limbajul corpului. In ziua de azi lumea este atat de preocupata de reusita, succese, atat de stresata, incat comunicarea nu mai este una sanatoasa. Se poate chiar intampla ca de multe ori sa nu ne dam seama ca-i mintim pe cei din jur, si minciunile vin automat. Virginia Satir spune despre cuvinte ca vin din partea stanga a creierului, parte ce se ocupa cu partea logica, stiintifica a limbajului, cu vocabularul si gramatica. Astfel, un raspuns automat va atrage dupa el un mesaj “controlat” despre ceea ce ar trebui sa spunem si sa facem. De exemplu, unii oameni, spune Virginia Satir, si-au impus o regula, si anume aceea ca ei nu trebuie niciodata sa se planga. Asa ca adevaratul lor mesaj va fi redat de limbajul corpului. Bineinteles ca majoritatea interlocutorilor nostri nu sunt experti in citirea gesturilor si a atitudinii, asa ca ei vor lua de bun mesajul propriu zis, si vor aparea certuri si neintelegeri cauzate de o comunicare defectuasa. In situatia sot-sotie expusa mai sus, sotia se poate supara crezand ca sotul are o problema legata de ea, nestiind ca lui de fapt i-a mers prost la servici, si ca nu-i place sa se planga in legatura cu ceea ce i se intmpla, ori e prea suprat ca sa vorbeasca despre asta.

Esenta este scoasa in evidenta de intervievatorul Virginiei Satir care observa urmatorul lucru:

“Dedesubtul fiecarei conversatii, indiferent cat de abstracta sau intelectuala este ea, se ascunde o fiinta umana cu emotii care asteapta sa fie confirmate.”

Virginia confirma aceasta teorie si ne prezinta ca exemplu cazul ei in care observa multi oameni care ascund multe emotii dedesubtul unei masti. Atunci cand merge la prelegeri, conferinte, sub mesajele transmise de conferentiari ea poate citi mesajele gesturilor care spun: “ Sufar”, “Am nevoie de ajutor”. Acesta este unul dintre “defectele” oamenilor care pot ii pot citi pe alti oameni. Virginia admite totusi ca nu este deajuns sa stii ca un om sufera, pentru ca de cele mai multe ori acesti oameni nu vor ajutor, deoarece au o regula a lor care spune ca nu pot accepta ajutor din afara. Oricum, fiecare dintre acesti oameni se declara uimiti de fiecare data cand le sunt descifrate nevoile personale, dintr-un discurs. Psihoterapeuta spune ca este foarte normal ca ea sa perceapa aceste nevoi, pentru ca vede situatia din afara, dar pentru ca aceste nevoi sa fie satisfacute este nevoie ca o persoana sa nu aiba reguli de genul:

    -“Nu trebuie sa cer ajutorul nimanui.”
    -“Ar trebui sa am mereu dreptate.”

Altfel acea persoana va nega intotdeauna ca are probleme de rezolvat pentru care ar avea nevoie de ajutor. Iar daca terapeutul incearca sa-i arate ca greseste, atunci persoana cu acea problema va incerca sa se indeparteze pentru a nu-si dezvalui si mai mult vulnerabilitatea. O alta problema este ca lumea are un atasament mare fata de acele probleme personale, punand mult pret pe acele emotii negative. Alteori unele persoane nici nu indraznesc sa vorbeasca despre emotii pozitive pentru a nu starni invidia sau gelozia celor din jur –iar aceasta este un fel de reprimare a sentimentelor, atunci cand te abtii sa le scoti la iveala atunci cand ai vrea. Lumea a incetat sa mai comunice cu adevarat ceea ce ar vrea sa comunice, isi ascunde adevaratele sentimente care ne caracterizeaza ca fiinte umane. Iar rezultatul il putem vedea global…Timp de sute de ani omenirea s-a focusat pe material, reprimand emotionalul. Iar asta ar insemna ca in aceste timpuri multe emotii reprimate vor iesi la suprafata…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *