Modul rational de intelegere a sinelui, lumii, realitatii in general, porneste de la mesajele primite prin cele 5 simturi (vaz, auz, pipait, miros, gust)- neuro. Aceste informatii sunt valorizate de catre individ de la fara importanta pana la “foarte important” sau ordonate si categorizate in diferite categorii morale, dupa educatia si sistemul de valori ale fiecaruia. Pentru a face acesta ordonare exista un program propriu oricarui om, care de cele mai multe ori functioneaza inconstient. Pe baza acestui program se manifesta interior si exterior fiecare fiinta umana. Indiferent de ceea ce este in exterior, propriul program este cel care decide cum se “traduce” exteriorul in interior (aceeasi imagine, un scaun de ex., poate fi perceput si pastrat ca si informatie de catre creier, diferit de la om la om). Aceasta activitate de programare a noastra este ordonata sau transmisa altora de gandire prin limbaj (lingvistic) .
Orice program poate fi schimbat!
Ai fost invatat sa spui buna ziua cunoscutilor. Daca nu ai contact vizual cu al tau cunoscut si este, eventual intr-o convorbire, nu vei astepta pana se elibereaza pentru a actiona asa cum ai fost invatat (programat). Te vei dovedi flexibil, vei sti sa te adaptezi si sa alegi rational, dar si emotional atunci cand este cazul. Exemplul este exagerat, dovada de flexibilitate este banala, insa este o alegere inteligenta, constienta, asumata, care functioneaza in ciuda programarii anterioare.
Aici este locul in care NLP-ul isi dovedeste ajutorul: identificarea programului, care functioneaza uneori, inconstient si verificarea permanenta, in fiecare situatie, a utilitatii lui. Aici se aplica zicala “regulile au fost facute pentru a fi incalcate”.
Programele dupa care functionam au origini diverse:
-
– educatia parintilor (parerea lor despre ce este bine sau rau)
– regulile(scrise sau nescrise ale) societatii,
– influenta anturajului, moda (si nu ma refer doar la vestimentatie).
– situatii particulare pe care le generalizam (esecul la un examen genereaza frica inainte de orice alt examen).
Fa un pas inainte, mental si nu numai, trece in revista programele dupa care functionezi si care iti impiedica dezvoltarea personala. Nu spun ca am avea vreo unul, noi cei care citim aici. Posibil sa nu avem frane care sa ne saboteze. Posibil sa fim exact cum am vrea sa fim, exact unde am vrea sa fim, alaturi de cine vrem sa fim.
Dar putem totusi sa facem un…
Exercitiu practic
Nu unul dintre noi, ci Nadejdea Popescu din Falticeni, dar nascuta in Cheia Codrului (n-a spus ce judet) si-a descoperit niste programe care, spune ea, nu o ajuta, ba din contra:
-
– fumeaza: a stabilit la un moment dat ca tigarile sunt la moda, un lucru care o ajuta sa se simta mai bine, programul ei spune tigara= placere.
– se enerveaza, maniaza atunci cand cineva o jigneste sau nu o apreciaza. A observat prin jur ca majoritatea face la fel. Insa mania, nervii, supararea nu fac loc luciditatii, si este foarte probabil ca deciziile pe care le iei in acele momente sa nu fie cele mai bune.
-schimbarile din viata ei produc panica. Stabilitatea este un concept abstract, fara garantii, iar schimbarile nu inseamna esec, fac parte din cursul fiecarei vieti, a fiecarui om.
Acum e randul meu sa-mi verific programele. Poate un scan, poate un update…