O practica simpla – respiratia

Respiratia este absolut esentiala pentru cei care doresc sa traiasca la unison cu spiritul lor. De fapt, respiratia chiar este acest spirit. Aerul inspirat este chiar datator de viata. De aceea, respiratia profunda echivaleaza cu trezirea propriului spirit si cu revitalizarea fiecarei celule a corpului.
Unul dintre primele lucruri care se petrec atunci cand te deconectezi de la spiritul tau, cazand in capcana si in confuzia ego-ului, este respiratia superficiala. Omul incepe sa respire usor, iar uneori chiar sa isi tina respiratia. Atunci cand nu primeste suficient oxigen, omul cade mai usor prada fricii si anxietatii, intrand astfel intr-un cerc vicios al negativismului si al devitalizarii. De aceea, daca doresti sa iti iubesti spiritul si sa traiesti la unison cu el, va trebui sa respiri profund.
Exista mai multe moduri de a face acest lucru, astfel incat sa te pui instantaneu la unisor cu spiritul tau, ridicandu-ti astfel vibratia:

1. Prima metoda consta in a inspira profund pe nari si a expira pe gura, relaxand partea din sus a gatului si scotand sunetul “Ahh” pe expiratie. Fa acest lucru chiar acum si remarca schimbarea vibratiei tale interioare. Plaseaza-ti mana pe inima si simte vibratia acesteia. Acest tip de respiratie nu este deloc neobisnuit. Cu totii il practicam numindu-l oftat.
Atunci cand oftam, noi iesim din mintea egotica si ne punem la unison cu spiritul nostru. Oftatul este un reflex natural, care ne ajuta sa ne reconectam cu sinele nostru superior. Acest tip de respiratie ne permite sa ne eliberam pe loc de inlantuirea egoului negativ si de ciclul vicios al gandirii bazate pe teama, stabilizandu-ne pe o vibratie superioara, mai plina de iubire si mai autentica. De aceea, iti recomand sa practici cat mai des de-a lungul zilei aceasta tehnica a iubirii si afirmarii de sine.

Personal, imi place sa numesc aceasta tehnica respiratorie un instrument pentru “iesirea din inchisoare”, intrucat ea ne elibereaza pe loc de temnita dependentelor si suferintelor noastre mentale. Cu cat respiram mai profund, cu atat mai calma, mai limpede si mai impacata devine mintea noastra.
Un medic mi-a spus o data ca, din punt de vedere biologic, este imposibil ca omul sa respire profund si sa fie ingrijorat. Respiratia profunda intrerupe si anihileaza vibratiile ingrijorarii. Nu stiu daca acest lucru este universal valabil, dar stiu sigur ca el functioneaza in cazul meu. Ori de cate ori inspir pe nari si expir lent pe gura, scotand sunetul “Ahh..”, imi este imposibil sa imi fac griji, indiferent de motiv. Singurele lucruri pe care le simt sunt o relaxare profunda, o stare de usurare si o eliberare de orice tensiuni. Este intr-adevar minunat.
Incearca si tu aceasta tehnica si verifica daca poti fi ingrijorat atunci cand respiri profund. Desigur, poti sa iti faci griji intre respiratii, daca iti propui cu tot dinadinsul, dar daca vei continua sa practici respiratia profunda mai mult timp, pana si acest lucru va deveni dificil.

2. O alta tehnica care calmeaza mintea si amplifica instantaneu vibratia personala pe frecventa spiritului este asa-numita “Respiratie a focului”. Aceasta metoda se dovedeste extrem de utila atunci cand mintea egotica este atat de inlantuita in tiparul grijilor incat persoana nu mai reuseste – orice ar face – sa se elibereze de ea, restabilind contactul cu spiritul sau.
Stai in picioare, cu talpile usor departate, si inclina-ti usor genunchii. In continuare, inspira cat de profund poti si loveste-ti pieptul cu pumnul, in dreptul inimii, scotand sunetul “Ha!”. Pentru a obtine un rezultat mai bun, izoleaza-te intr-o camera, astfel incat sa poti scoate o exclamatie puternica atunci cand iti lovesti pieptul. Sunetul “Ha!” echivaleaza in acest caz cu fluierul unui antrenor de inot care avertizeaza “Toata lumea afara din piscina”. El indeparteaza cu putere orice vibratii negative si restabileste rapid vibratia fiintei pe frecventa autentica a sinelui divin.
Aceasta tehnica respiratorie genereaza un anumit soc, dar exact acesta este scopul ei. Ea sperie mintea egotica si invoca spiritul sa preia din nou controlul asupra copului, actionand astfel ca un buton de resetare a circuitului energetic.
Asadar, dupa ce ti-ai umplut plamanii cu aer, loveste-ti pieptul cu pumnul si scoate un strigat puternic: “Ha!”. In final expira lent si asculta. Vei constata ca in mintea ta s-a lasat o tacere sublima. Aceasta este starea de pace specifica mintii divine. Daca il vei practica de doua sau trei ori pe zi, acest exercitiu te va elibera de orice negativism si iti va linisti mintea. El va alunga egoul de pe locul soferului si va reinstaura confortul de drept al spiritului asupra fiintei tale.

3. O alta tehnica respiratorie pe care ti-o recomand si pe care o poti practica ori de cate ori te simti stresat, consta in a intrerupe ceea ce faci in acel moment, luandu-ti o “pauza de respirat”. Timp de cinci minute, nu mai fa altceva decat sa respiri profund, realiniindu-ti astfel constiinta cu spiritul.
Aceste pauze de respirat nu reprezinta o pierdere de timp, ci momente absolut necesare consacrate iubirii de sine, de care avem cu totii nevoie de-a lungul zilei. Lumea in care traim ar fi infinit mai buna daca toti oamenii ar face cateva astfel de pauze in fiecare zi. Aceste respiratii ne ajuta sa ne conectam la totalitatea vietii, adica la acea viata pe care o impartasim cu totii si care ne face sa ne simtim interconectati.
Pauzele pentru respirat au o influenta covarsitoare nu doar asupra iubirii de sine, ci si asupra intregii rase umane. Orice om care se pune la unison cu vibratia sufetului sau ii influenteaza pe toti cei din jurul sau sa faca acelasi lucru. Fenomenul este contagios, in sensul bun al cuvantului.

4. In sfarsit, poti “impartasi o respiratie”, adica poti respira la unison cu o alta persoana. Incearca, daca este posibil, sa intri in acelasi tempo su ea timp de cateva minute. Respiratia este liantul nostru comun, marele principiu divin care ne face sa fim cu totii egali. Atunci cand te pui la unison cu respiratia unei alte persoane, inlaturi automat toate obstacolele, toate barierele, toate temerile si toate judecatile critice care exista intre voi. Este imposibil sa te simti amenintat, nesigur, nedem sau deconectat atunci cand respiri la unison cu altcineva.
Aceasta tehnica nu va schimba neaparat ceea ce simtiti unul fata de celalat la nivel mental. Mintea egotica se cramponeaza de regula de resentimente, judecatile critice si evaluarile ei negative. Si totusim daca vei respira la unison cu cineva, vibratiile voastre vor incepe sa se armonizeze si sa rezoneze pe o frecventa superioara. In acest fel, inima ta se va imblanzi si mintea ta se va realinia cu mintea divina, care nu cunoaste conflictul.

Sonia Choquette, Raspunsul este simplu..Iubeste-te pe tine insuti, Editura Adevar Divin

Leave a Reply

Your email address will not be published.