Obstacole in calea succesului

increderea-in-sinerobert-anthony.jpgAtunci cand ne dorim sa realizam ceva exista posibilitatea sa fim trasi inapoi de cativa factori. In cartea lui Robert Anthony despre increderea in sine (The Ultimate Secrets of Total Self-Confidence) sunt mentionate cateva aspecte importante care ne impiedica sa obtinem succesul:
1. Planificarea insuficienta. Sfatul autorului este de a imparti munca noastra in sarcini cat mai mici. Este la fel ca atunci cand rupem o felie de paine in bucatele mici, daca am incerca sa inghitim toata felia ne-am ineca. La fel si succesul, nu vine imediat, trebuie rabdare si pasi marunti.
2. Lipsa informatiei. De multe ori ne apucam de un proiect fara sa avem toate informatiile necesare. Dar ce s-ar intampla daca am pleca intr-o calatorie in afara fara un plan si cunostite macar minime despre locul respectiv? Ne trebuie o harta si un plan bazat pe informatii solide.
3. Obiective/teluri nerealiste. Fiind nerealist in ceea ce iti doresti risti sa iti slabesti increderea in sine. Avand teluri nerealiste este ca si cum ai incerca sa arunci cu pietre in luna.
4. Frica de esec. Multa lume sufera de anxietate cand vine vorba numai de a-si imagina esecul. Redu-ti aceasta frica, gandindu-te la un procentaj realist al reusitei si la ce ai avea de pierdut in urma incercarii.
5. Frica de succes. Aceasta frica este de fapt tot o forma de frica de esec in deghizare. Cei care sufera de o lipsa a increderii de sine, au dificultati in urmarirea succesului, confruntandu-se cu un complex al rusinii. Ei si-ar dori lucruri bune in viata, dar in adancul lor simt ca nu le merita. Pentru aceasta este util sa se foloseasca autosugestia: “Sunt competent”, “Merit ce e mai bun.”

Pentru a depasi aceste obstacole, Robert Anthony ne sfatuieste sa ne punem urmatoarele intrebari, ca baza a unui plan:

  Care este informatia de care am nevoie?
  De cat timp am nevoie zilnic/saptamanal?
  De ce resurse am nevoie?
  De ce ajutor am nevoie?
  Care este primul semn ca ma indrept spre realizarea telului?
  Cand voi sti ca mi-am indeplinit obiectivul?

Organizeaza. Este bine sa folosesti cat mai multe liste cu lucrurile pe care le ai de facut, liste de prioritati pentru a-ti organiza mai bine timpul.

Spune Nu. Invata sa spui Nu atunci cand o activitate nu este pe lista ta de prioritati.

Vizualizeaza. O alta tehnica de obtinere a succesului este vizualizarea acestuia. Cheia acestei tehnici este sa ne relaxam complet, repirand adanc pentru cateva minute, si imaginandu-ne situatia unde vrem sa ajungem, succesul, timp de cateva minute zilnic, aceasta tehnica ne poate motiva si inspira, ajutandu-ne sa obtinem succesul mult mai rapid.

Leave a Reply

Your email address will not be published.