Psihologia fericirii

carte Mihaly Csikszentmihaly psihologieFlux- Psihologia fericirii
Autor: Mihaly Csikszentmihaly
Editura:Humanitas
Categoria: Psihologie practica

Mihaly Csikszentmihaly, psiholog american de origine maghiara din Transilvania) este director al Centrului de Cercetare a Calitatii Vietii si membru al Academiei Americane de Educatie si face parte din consiliul director al Encyclopaedia Britannica. Cartea sintetizeaza zeci de ani de cercetari despre aspectele pozitive ale experientei umane: bucurie, creativitatea si procesul implicarii totale in viata, pe care l-a numit Flux.

Cand cauti fericirea, solutiile partiale nu sunt suficiente. Exista multe carti care te invata “cum sa…” (fii mai zvelt, mai bogat, mai bun-comunicator, mai iubit), insa adevarata multumire vine din sentimentul profund de a te simti bine cu tine insuti, de a trai experiente optimale. Experienta optimala depinde de aptitudinea fiecaruia de a controla ce se intampla in constiinta clipa de clipa, in ideea de dezvoltare personala continua.
Cartea Psihologia fericirii analizeaza procesul obtinerii fericirii prin controlul vietii interioare. Tot ceea ce traim – bucurie sau suferinta, interes sau plictiseala – este reprezentat in minte ca informatie. Daca putem controla aceasta informatie, putem hotara cum va fi viata noastra.
Starea optima a experientei interioare, echivaletul starii de multumire, satifactie, este atunci cand avem ordine in constiinta – avem un scop, realist, iar interesul nostru de a actiona este pe masura posibilitatii de a actiona. Starea de bine, a experientei optimale este numita Flux- atunci cand constiinta este ordonata armonios si cand vrei sa continui ceea ce faci doar de dragul lucrului in sine.

Satisfactia si calitatea vietii- un vis care poate fi realitate, insa aici intervin doua idei de baza: adaptarea conditiilor externe la scopurile noastre si adaptarea noastra la conditiile externe. Echilibrul celor doua, inteligenta de a discerne cand este cazul sa acceptam ca sunt anumite situatii in viata asupra carora nu avem control (de exemplu traficul infernal care mananca mult timp si nervi) si posibilitatea noastra de a actiona in acord cu situatia obiectiva (alegem rute ocolitoare sau ascultam in masina muzica preferata, un audio-book folositor). Aceasta presupune flexibilitate interioara, inteligenta de a folosi si situatiile care par potrivnice pentru avantajul si confortul nostru. Folosita de una singura, aceste strategii nu dau roade, schimabrea conditiilor externe pentru a ne satisface noua preferintele (incercarea de a schimba oamenii din jur pentru a fi noi fericiti) poate parea eficienta la inceput, dar daca o persoana nu isi controleaza constiinta, vechile dorinte, temeri vor aparea si nu ne vor da pace si liniste.

Calitatea vietii nu depinde nici de parerea altora despre noi, nici de bunurile materiale. Conteaza imaginea pe care ne-o formam despre propria persoana si ce ni se intampla. Banii, bunurile materiale, succesul pot aduce fericire, mai ales cand am cunoscut si cum este sa traiesti fara ele, insa acea fericire este de scurta durata. Abia dupa ce le-au obtinut insa, oamenii isi dau seama de acest lucru, si toti care au trait aceasta experienta pot depune marturie in acest sens. Depinde acum de fiecare daca ia de bune aceste lucruri sau doreste sa traiasca pe propria piele. Pentru ca fericirea sa dureze, omul are nevoie sa simta multumire, satisfactie. Obtinerea unui rezultat sau a unui lucru atunci cand te asteptai mai putin, placerea de a descoperi in tine calitati pe care nu stiai ca le ai, evolutia din punct de vedere fizic sau mental, activitatile noi care descoperi ca te satisfac, ducerea la bun sfarsit a unei sarcini, ajutorul oferit cuiva care are nevoie sunt lucruri marunte sau nu, dar sunt lucruri pe care le poate face oricine, iar in urma trairii lor, cu totii putem spune ca starea de satisfactie traita este aproape de fericire.
Este oare fericirea atat de departe sau avem noi o parere nu tocmai corecta despre ea? In mod sigur un subiect de meditatie pentru fiecare, pentru ca fiecare in parte are drumul lui catre ea. Trebuie doar sa isi propuna sa o gaseasca. Si daca pentru multi cuvantul fericire suna ireal, de basm si povesti cu Ilene si balauri, hai s-o numim mai uman si pamantesc satisfactie, multumire. Voi cum o numiti?

2 thoughts on “Psihologia fericirii

  1. Ioana Mariana says:

    Fericirea! Este o senzatie trecatoare care asigura un confort emotional. Multumirea sufleteasca insa este o stare ce iti asigura un confort sufletesc de adevarata implinire. Fericirea este hrana ego-ului iar multumirea sufleteasca este hrana sufletului.

  2. Pingback: Psihologia fericirii | Pacientia

Leave a Reply

Your email address will not be published.