Stabilirea valorilor personale

valoare valoriavere comoara cufar cu bani de aur Tony Robbins spune ca in cadrul seminariilor sale de dezvoltare personala el ii invata pe cursanti cum sa-si stabileasca valorile cu ajutorul unui exercitiu ce dureaza de la 4 la 9 zile, exercitiu pe care l-a numit “Date with Destiny” adica Intalnirea cu destinul. Pe baza acestui exercitiu iata cativa pasi meniti sa va clarifice si sa stabileasca valorile personale:

  1. Pune-ti intrebarea “Care este lucrul cel mai important pentru mine in viata mea?” Fa o lista cu aceste valori si sentimentele care le simti in momentul imaginarii acestor valori. Bazeaza-te pe valorile de baza, precum sanatatea, iubirea, pasiunea, sau fericirea, in opozitie cu valori precum banii sau succesul in afaceri. Pune-ti intrebarea: “Daca as avea o suma de bani in plus, ce mi-ar da acesti bani de fapt?” Sentimentele acestea sunt puterea motivatiei in viata voastra.

  2. Rescrie aceste valori in ordinea importantei lor.

  3. Intocmeste o lista cu toate actiunile si emotiile negative de care vrei sa te indepartezi cu orice pret. Poti include sentimente precum singuratate, boala, tristete, sau ceea ce stii ca vrei sa eviti. Noi suntem de fapt foarte mult ghidati in viata noastra nu numai de valorile pozitive, ci si de lucrurile care ne fac nefericiti si de care vrem sa fugim.

  4. Rescrie valorile negative de care vrei sa te indepartezi, in ordinea importantei lor.

  5. Pune pe hartie actiunile care trebuie sa ti se intample pentru a determina daca vei experimenta sau nu emotiile trecute pe lista. De exemplu, pentru ca unii sa simta ca au succes ei vor sa aiba afacerea lor de succes. Alte persoane vor sa se simta sanatosi, multumiti, si aceasta e deajuns pentru ei. Determina actiunile care te fac pe tine fericit, si trece-le pe lista. De asemenea trece si actiunile pe care vrei sa le eviti. Unii vor trece pe lista esecul, in timp ce altii vor fi pozitivi in privinta lui, pentru ca sunt constienti ca si esecul este o incercare de a dobandi succesul. Tony insista sa determinam si ceea ce ne face sa ne simtim rau deoarece constientizarea lucrurilor ne face sa putem sa ne bucuram mai mult atunci cand avem succes, si sa ne intristam mai putin atunci cand nu reusim.

  6.Descopera regulile care limiteaza calitatea vietii tale. Pune pe lista regulile pe care esti dispus sa le schimbi pentru a-ti imbunatati calitatea vietii pentru totdeauna.

Acest exercitiu de autocunoastere si dezvoltare personala propus de Tony este extrem de important si de aceea trebuie alocat timp suficient pentru a nota toate lucrurile pe care le observam. Este recomandat cam o ora pe zi de auto analiza, asa ca este bine daca putem sa continuam acest exercitiu pe durata a mai multor zile pana cand epuizam toate aceste puncte, si avem o lista completa de valori personale. Atunci vom putea fi siguri ca daca muncim la lucrurile pe care vrem sa le schimbam, avem o sansa de a ajunge la un nivel multumitor de dezvoltare personala, avand mai multe sanse de a ne imbunatati, cu conditia sa ne reintoarcem la lista cat mai des si sa o perfectionam pana in momentul in care suntem multumiti de calitatea vietii noastre.

Leave a Reply

Your email address will not be published.