Pe vremea cand televiziunea nu atinsese performantele din ziua de azi, Salvador Dali spunea “Televiziunea este o pubela de lux”
Este televiziunea o buna sursa de informare? Aici exista o dilema, poate doua. Cu cat stim mai mult, cu atat ne simtim mai mici si neputinciosi, ne dam seama ca de fapt nu stim mai nimic (stiu, e un paradox). In al doilea rand, cu cat stim mai mult, cu atat ne este mai greu sa asimilam, atunci televizuinea este pregatita sa preia acest rol. Ea face selectia stirilor, modul de a privi lucrurile ii apartine. Ei sau altor grupuri de interese? Politice poate, economice. Televiziunea ofera solutii, la toate problemele, de la cele medicale la cele IT. Si cat de usor este la accepti solutiile lor, produsele pe care le propun atunci cand te afli in stare Alpha, cand creierul tau inregistreza totul in subconstient si apoi acele informatii trec in constient si par a fi, deci, ideile noastre proprii.
David Icke, fost jucator profesionist de fotbal, reporter, scriitor si orator are si el o noua teorie cu privire la cine si cum controleaza lumea:
Folosim TV ca sursa de informare? Este demna de incredere? Oare?
Informatia inseamna putere, un om informat este mai greu de influentat. Si cum ar putea sa nu para puternica televiziunea atunci cand este o sursa de informatii. Informatiile transmise insa nu sunt pure, ele sunt explicate, se transmite si modul in care ele trebuie interpretate. Noi putem parea puternici, dar in fata unui mecanism atat de bine pus la punct, un adevarat formator de credinte si opinii,suntem mici.
Ofera modele si prin intermediul ei oricine, dar absolut oricine poate deveni model, indiferent daca are ceva interesant de spus. Si cine as fi eu sa judec daca mediatizarea acestor modele are beneficii pentru privitori sau singurii care castiga sunt cei care isi justifica sumele castigate din publicitate prin audientele inregistrate prin prezentarea “modelelor”.
Ce vedem noi, de fapt, la TV si cum ne influenteaza?