Cateva idei despre stres desprinse din cartea: “The Handbook of Work and Health Psychology”
-Stresul la munca inseamna primirea unor sarcini sau asteptari ale angajatorului ce depasesc puterile adaptive ale resurselor angajatului
-Stresul la munca afecteaza presiunea sangelui, creste acidul uric, creste colesterolul si riscul de boli de inima
-Majoritatea studiilor ce privesc stresul la munca asociaza stresul cu sanatatea mentala, boala fizica, mortalitatea.
Efectele stresului asupra comportamentului:
In lipsa unui sprijin social, a incurajarii si a satisfactiilor la servici, angajatii vor inlocui aceste lipsuri prin fumat, cafeina, etc.
-Cafeina amplifica efectele psihologice si fiziologice ale stresului.
-Fumatul cauzeaza stres, nu il reduce.
-Performanta fumatorilor va fi mai redusa si daca fumeaza, si daca le interzici sa fumeze. Ei trebuie practic sa invinga aceasta dependenta pentru a ajunge la un echilibru interior.
-Intr-adear exista o eliberare nervoasa in timpul fumatului, dar este de scurta durata, urmata de o crestere a stresului in timpul dintre tigari.
-Munca stresanta poate avea efecte majore asupra calitatii somnului, putand determina chiar si absenta sa.
-Un alt efect asupra angajatilor poate fi absenteismul – absentele repetate de la servici cauzate de dorinta angajatului de a evita situatiile neplacute-stresul, etc.
-stresul poate deveni mai mare pe masura ce imbatranim din cauza fricii legate de pierderea serviciului, etc.
Asadar, in cazul unui serviciu stresant, aceste riscuri la care suntem supusi ne fac sa regandim prioritatile pe care le avem. Sanatatea fizica si mentala este pe primul loc, pentru ca in absenta ei, munca este imposibila. Indiferent de statutul social pe care vrem sa-l pastram, nimeni nu ne ridica o statuie dupa ce murim, din cauza stresului indurat.