Metode de relaxare impotriva stresului.

In goana noastra pentru succes dezvoltare personala, tindem sa acordam atentia numai mintii, uitand de corpul si sufletul nostru, lucru ce rezulta in acumularea stresului. Asa ca in loc sa inaintam, suntem trasi inapoi de ganduri si griji inutile, de frica si nesiguranta, care mai tarziu se manifesta sub forma unei boli.Stresul este unul din principalele motive ale inbolnavirilor din secolul nostru. Toate bolile sunt proiectate mai intai din mental, iar daca mintea si sufletul nostru nu sunt echilibrate, atunci in mod natural vor aparea dezechilibre energetice la nivelul corpului. Pentru a evita aceasta situatie, putem apela la una, sau mai multe din urmatoarele metode:

relaxare-impotriva-stres-yoga-autoeducareYoga
Cercetarile au dovedit ca yoga ajuta sistemul nervos, sistemul endocrin si digestiv. Aceste trei sisteme sunt cele mai afectate in conditii de stres, iar yoga este potrivita tocmai pentru echilibrarea acestora. In timpul exercitiilor de yoga, practicam de fapt un stretching al muschilor, si un masaj al organelor interne, ca urmare a folosirii greutatii corpului asupra lor o data cu practicarea anumitor tehnici. Aceste exercitii, daca sunt corect practicate, ne aduc un echilibru in corp, ne incarca de energie si o stare placuta de pace interioara. Practicarea corecta a exercitiilor de yoga implica focusarea atentiei pe un anumit organ, sau parte a corpului, aceasta avand un dublu rol, acela al intentiei energizarii lui, cat si distragerea atentiei de la gandurile cotidiene, aceasta contribuind automat la relaxarea mintii. Beneficiile practicarii acestei discipline sunt multiple, multe afectiuni pot disparea, dar se observa mai ales o imbunatatire a reactiei la stres, datorita starii de alerta, si pace interioara de care suntem mult mai constienti.

Meditatia
In cazul meditatiei, cercetatorii au ajuns la concluzia ca ea este benefica in reducerea stresului, datorita efectelor pe care ea le are asupra compusilor biochimici si hormonilor ce sunt responsabili de aparitia stresului.
Tehnica de baza a practicarii meditatiei este mentinrea atentiei asupra unui lucru, scopul fiind,de fapt, inlaturarea gandurilor stresante din minte. Meditatia este un proces de linistire a mintii, in care devenim mai pasivi, martori ai gandurilor si framantarilor noastre interioare. Scopul nu este de a inlatura gandurile, pentru ca am ajunge sa le reprimam,el este de a observa aceste ganduri, dintr-un punct de vedere obiectiv, detasat. Acest process de meditatie poate sa vi se para fie foarte simplu, fie foarte greu, totul depinde de masura in care reusitisa faceti fata gandurilor. Un prim pas este de a inceta sa mai categorisim aceste ganduri, sau atitudinea noastra fata de el, treb uie sa le luam ca atare, sa le acceptam, sis a le vedem cum se indeparteaza. Un invatator spiritual spunea ca cel mai important la meditatie este sa fim atenti pentru a surprinde gandul exact de la aparitia lui, ca un nor pe cer, apare, e in miscare, iar la un moment dat ne iese din vedere. Eckhart Tolle spune despre meditatie ca cea mai mare capcana este sa o numim “meditatie”, el ne sugereaza sa ramanem prezenti, alerti, sis a ne concentram atentia asupra unei parti a corpului, sa simtim energia interioara si sa respiram adanc.

respiratie-vindecare-meditatie-autoeducareTai Chi
Este o tehnica mai putin cunoscuta la noi in tara, dar este foarte benefica pentru relaxare. Chinezii cred ca corpul nostrum este strabatut de o energie numica “Qi” sau “Chi”. In medicina chineza, se considera ca aceasta energie este responsabila de mentinerea unei sanatati bune. Tehnica de baza a practicarii tai chi este mentinerea atentiei asupra respiratiei, si aspura momentului prezent, exact ceea ce ne invata Eckhart Tolle. In plus, tai chi foloseste miscari ale corpului, ce implica exercitiul musculatorii, imbinate cu tehnici de respiratie, menite sa inlature stresul si oboseala.

respiratie-meditatie-autoeducareRespiratia
Aceasta metoda de relaxare este mult mai usor de aplicat decat cele mai sus mentionate, si multe tehnici de meditatie, folosesc respiratia ca principal metoda de mentinere a atentiei si abaterii ei de la ganduri, si stres. In plus, aceasta tehnica poate fi folosita si in masina, si la birou, chiar pe scaunul unde lucram, fara mult efort, si fara sa atragem atentia. Intrucat respiratia este controlata de muschi voluntari si involuntari ai corpului, ea are beneficiul de a ne face mai constienti de relatia cu noi insine. Fiind atenti la respiratia noastra, la felul in care inspiram si expiram, la cat de profund este acest process, sau superficial, avem sansa sa ne corectam respiratia, sa o facem mai benefica pentru sanatatea noastra. Un exercitiu bun este sa tragem aer in piept numarand pana la 7, sa tinem aerul inauntru timp de 4 secunde, si apoi sa expiram, numarand pana la 8. Scopul exercitiului este de a deveni mai constienti de felul in care respiram, si in acest fel sa inlaturam gandurile si stresul. Andrew Weil are multe tehnici de acest gen, si sunt cunoscute pentru efectele lor pozitive asupra stresului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *