Femei, barbati – diferente

cuplu cearta flori neintelegere gelozie diferente femeie barbat eleganti Diferiti si totusi atat de aproape, mai mereu in disputa pentru impunerea punctului de vedere. Conflictul dintre femei si barbati se duce cu arme inegale.
Ele vin de pe Venus, ei de pe Marte. Rezulta deci multe diferente. Ele stiu sa se certe mai bine, dar stiu si sa dizolve mai usor tensiunea iscata de o cearta. Barbatii, insa, reprima mai usor sentimentele pe care le au intr-o cearta, aparent fac fata mai usor intr-o disputa pentru ca nu se implica cu tot arsenalul. O femeie se va lasa cuprinsa de valul de emotie, poate o va lua personal, va incerca sa justifice lucrurile, va gesticula si se va implica mai mult decat un barbat, care va privi mai rational, detasat. Ei se vor manifesta mai putin in experior, poate si in interior. Asta pentru ca, de obicei, dupa o cearta domestica, barbatul doarme linistit, iar femeia sta treaza, inca disecand problema. De aici rezulta ca acea disputa ia sfarsit atunci cand va dori femeia, dupa ce va mai reveni la punctul conflictual pana la clarificare. Forta ei emotionala o va conduce spre castigarea disputei. Daca isi doreste intr-adevar acest lucru.

Femeia are o stiinta innascuta de aplanare a conflictelor. Daca nu va rezolva problema pe “campul de lupta”, exista mereu alternativa “cea mai buna prietena”, ea va afla povestea si ii va da intotdeauna dreptate. Nu inseamna neaparat castigarea conflictului, ci mai mult o victorie morala, prietena ii va intari convingerea ca “oricum, nu e vina ei”. In plus, intr-o cearta femeia domina prin forta emotionala, ea poate impresiona, in exterior insa, barbatii nu dau semne ca ar fi asa.

Barbatii se pot simti dominati, si sunt semne fizice, discrete, e adevarat: umezirea mainilor, crisparea fetei in ciuda calmului aparent cu care vorbesc. Barbatii se inchid in ei, nu au un “cel mai bun prieten” pentru asa ceva, dau impresia ca totul este sub control, in timp ce in ea vuieste furtuna, si cu toate acestea ea va fi prima care se va calma. Inconstient, ei stiu ca nu pot castiga o disputa verbala cu o femeie, atata vreme cat ele stiu sa exprime mult mai bine ceea ce simt legat de problema in discutie. Ei sunt oameni de actiune, fina observare a aspectelor unei situatii nu ii caracterizeaza.

Presiunea are efecte inverse asupra lor: femeile se exprima mai bine, barbatilor le este si mai greu ca de obicei sa aduca argumente sau contrargumente. Cand se cearta, barbatii fac pauze mai dese in vorbire fata de femei, si asta nu pentru ca ar gandi mai incet, ci pentru ca nu pot tine pasul cu schimbarile de ritm si de viziune ale femeilor: daca nu s-au facut intelese din prima, ele pot oricand reformula si reveni cu aceeasi idee exprimata cu sinonime!

Disputa, cearta, discutie in contradictoriu, negociere cu o femeie? Totusi cine insista sa isi impuna punctul de vedere? Cea puternica sau cel rational? Cu avalansa de emotii sau reprimare? Mai bine un armistitiu. Deocamdata.

Leave a Reply

Your email address will not be published.