Iubeste ceea ce este

apus de soare“Iubeste ceea ce este” a fost scrisa ca leac impotriva suferintei. A aparut dupa ce a vizitat putin iadul. Ma refer la iadul propriei vieti. Cu ce vine nou Katie Byron? Ea aduce o noua metoda de tratament al problemelor: chestionarea lor.

Sunt 4 intrebari magice:

Este adevarat?
Poti fi suta la suta sigur ca este adevarat?
Cum reactionezi cand gandesti asta?
Cum ai fi tu fara acel gand?

Si
Gaseste reversul.

Nu este deloc complicat, si cum fiecare avem problemele noastre, sunt sigura ca tocmai v-a trecut prin minte una dintre ele, asa ca nu ezitati, puneti cele patru intrebari sau mai bine cititi articolul pana la capat, urmeaza un fragment al discutiei pe marginea unei probleme chestionate. Este un exemplu concret, mai ales ca intotdeauna este mai usor cu situatiile de viata ale altora.

Problema: trebuie sa iau o decizie.
Problema elaborata a personajului in dialog cu autoarea: sunt speriata si panicata maxim de o decizie pe care trebuie s-o iau in legatura cu banii mei, sa raman pe piata sau sa ma retrag din cauza conditiilor economice- viitorul meu depinde de asta.
Si iata dialogul autoarei cu o participanta la seminar, Ruth:

Katie: “Viitorul depinde de banii tai” poti fi suta la suta sigura ca e adevarat?
Ruth: Nu, dar o parte din mine este foarte agitata din cauza asta.
Katie: Cum te simti cand gandesti asa?
Ruth: Intru in panica, sunt intr-o stare de maxima anxietate.
Katie: Cum ai fi tu fara gandul :Viitorul meu depinde de banii pe care ii investesc?
Ruth: O persoana mult mai relaxata. Trupul meu nu ar fi atat de tensionat.
Katie: Da-mi un motiv sa pastrezi acel gand, dar un motiv care sa nu fie stresant si sa nu-ti provoace panica.
Ruth: nu vad niciun motiv, dar a nu ma gandi la bani este un altfel de stres… ma simt iresponsabila atunci.
Katie: Cum sa fie posibil sa nu te gandesti la asa ceva? Gandurile apar. Cum sa fie iresponsabil sa nu te gandesti la ceva? Tu nu ai control asupra gandurilor, ele apar sau nu. Nu din vina ta si nici din meritul tau. Este pur si simplu uimitor, ca dupa atatia ani, tu sa crezi ca iti poti controla gandurile. Daca nu te gandesti, esti iresponsabila. Ce iresponsabil din partea ta, pentru ca dormi noaptea.
Ruth: Dar nu dorm mult. Sunt treaza de la ora 5.
Katie: Pai, da. Pentru ca esti responsabila. Ganditul si ingrijorarea imi vor rezolva problemele. Atunci hai sa stam treji si sa gandim si sa ne ingrijoram mai mult.
Ruth: Nu pot sa-mi controlez gandurile. Incerc de ani de zile.
Katie: Aceasta este o descoperire interesanta. Intampinarea gandului cu intelegere este cel mai bun lucru posibil. O sa functioneze. Si exista si mult umor in asta si un somn linistit peste noapte.
Ruth: Am nevoie de mult umor pentru asta.
Katie: Asadar, “In lipsa gandirii stresante, nu ai lua decizia corecta”, esti sigura ca este o propozitie adevarata?
Ruth: Se pare ca ar fi tocmai opusul.
Katie: Hai sa vedem cum ti se pare rasturnarea la 180 de grade. “Viitorul meu depinde de banii pe care ii am investiti”- ce revers ai gasi tu?
Ruth: Viitorul meu nu depinde de banii investiti.
Katie: Simte asta. Este posibil sa fie la fel de adevarat. Cand vei castiga tot acest banet si vei avea succes, vei avea mai multi bani decat vei putea cheltui vreodata, ce o sa ai? Fericire? Nu pentru asta vrei banii? Cum ai fi tu in lipsa povestii “Viitorul depinde de banii investiti”?
Ruth: As fi mult mai fericita. As fi mai relaxata.
Katie: Cu sau fara banii investiti, ai avea tot ce tit doresti.
Ruth: Da.
Katie: Da-mi un motiv nestresant sa pastrezi gandul “Viitorul depinde de banii mei investiti”.
Ruth: Nu exista niciunul.
Katie: Singurul viitor pe care il vrei este linistea si fericirea. Bogati sau saraci, cui ii pasa, cand ne simtim siguri pe fericirea noastra. Aceasta este adevarata libertate: o minte care nu se mai pacaleste singura.
Ruth: Intotdeauna am incercat sa traiesc in viitor, sa-l repar, sa fac din el un loc sigur.

Acesta este o parte din dialogul autoarei cu rol de terapeut aici, pentru rezolvarea unei probleme la nivel de gandire. Pentru ca acolo este primul loc unde apar acestea. Este terenul unde se manifesta conflictul intre realitate si vointa proprie.

Deci cauza numarul unu a suferintei este neacceptarea si contrazicerea realitatii.

De aici si titlul cartii: iubeste ceea ce este. Contrazicerea realitatii, dorinta si durerea de a nu fi cum am vrea, cum ne-am astepta sunt cauze sigure de nelinisti si frustrati.
Trafic, pierderi, lipsa, lucruri neasteptate? Daca exista deja, atunci fac parte din realitate. Si va suferi cel care vrea sa contrazica realitatea, sa spuna ca ea ar trebui sa fie altfel. Cum altfel? Asa cum s-a asteptat el sau ea. Ba bine ca nu, realitatea este asa cum este.

Trateaza fiecare problema (neacceptare a realitatii asa cum este) cu cele 4 intrebari. Ele sunt unghiuri diferite de a privi realitatea si de a afla adevarul: totul este asa cum trebuie sa fie si suntem exact unde trebuie sa fim. A scapa de realitate este o munca in zadar, a o accepta si a face ce e mai bun din ea ACUM este o cale spre liniste si fericire. Dupa acceptare abia putem interveni in construirea a ceea ce ne dorim. Dar atunci cand construiesti bineinteles ca iti folosesti imaginatia, intelepciunea, preferintele artistice si altele, dar ai TREBUIE sa ai un sol fertil si propice. Iar acesta este acceptarea a ceea ce deja este. Si iubirea a ceea ce deja este.

Sursa foto

Leave a Reply

Your email address will not be published.