Vindeca-ti ranile sufletesti

vindecareIn ultima vreme am inceput sa fiu mai constienta de emotiile si trairile mele, mai ales dupa mini atelierul sustinut de Luminita Baltaretu despre ranile sufletesti. Din acest motiv am scris despre experienta la atelier aici, si am continuat dupa aceea sa ma gandesc la ce ma impiedica pe mine sa fiu eu insumi si am condensat in acest articol toata intelepciunea dobandita de la acest workshop.
Cu toti am avut anumite suferinte, neplaceri in copilarie care ne-au marcat, ne-au lasat in suflet niste rani. Si tocmai aceste rani ne-au determinat sa actionam intr-un anume fel, si sa adoptam anumite masti. Adica ne ascundem, incercam sa parem altfel decat suntem, pentru a ne proteja mai bine de suferinta. Atitudinile noastre sunt de fapt niste automatisme, nu sunt naturale, pentru ca ne este teama sa nu fim noi insine, sa nu fim vulnerabili. De ce este bine sa constientizam si sa recunoastem aceste rani? Rana sufleteasca are ca si corespondent pe cea fizica. Ne zgariem, sau ne ranim, punem un pansament, dar pana la urma il indepartam, tocmai pentru ca rana are nevoie de aer ca sa se vindece. Ea trebuie sa iasa la suprafata, la aer, la lumina.

În medie, omul este 10% constient si 90% inconstient de ceea ce face, spune, gândeste si simte. Surprinzãtor, nu-i asa? Aceasta înseamnã cã în cursul unei zile folosim 90% din timp pentru a actiona, a vorbi si a gândi mecanic. Acum vom încerca împreunã sã modificãm starea ta de inconstientã, fiindcã pentru a realiza ceea ce vrei este esential sã fii constient de tot ce faci, spui, simti si gândesti. – Lise Bourbeau

Pentru a constientiza ranile, si implicit mastile ce determina viata noastra pe pilot automat, ne va ajuta sa citim urmatoarele tipologii, pentru a vedea unde ne incadram. Scopul este de a le vindeca ca sa putem fi relaxati, fericiti, impacati cu noi insine si sa putem sa actionam la potentialul maxim.

Vom incepe identificarea ranilor pe care le avem. Dupa ce citim descrierile ranilor putem incepe sa notam pe hartie trasaturile care ni se par ca ni se potrivesc. Cu mult curaj, si mai ales multa sinceritate fate de noi.

1. Rana Respingerii – Persoana in cauza dezvolta masca Fugarului
2. Rana Abandonului – Persoana in cauza dezvolta masca Dependentului
3. Rana umilirii – Persoana in cauza dezvolta masca Masochistului
4. Rana de tradare – Persoana in cauza dezvolta masca Dominatorului
5. Rana de nedreptate – Persoana in cauza dezvolta masca Rigidului

1. Fugarul
– Cei ce au suferit o experienta care le-a dat de inteles ca au fost respinsi vor deveni „fugari”, adica o data ce vor fi pusi intr-o situatie dificila vor alege sa se retraga, fara sa cauzeze probleme, fara sa se certe, dar asta inseamna ca nici nu-si vor apara drepturile.

-Sunt capabili de a renunta si la ceea ce este a lor de teama de conflict, de teama de a fi respinsi. De obicei aceste persoane s-au simtit respinsi de catre un parinte, atunci cand cresteau.

-Aceste persoane nu sunt ancorate prea bine in lumea materiala

-Evadeaza in lumea spirituala, literatura, fantezii, calatorii

– Sunt persoane perfectioniste si cred ca daca vor face greseli vor fi respinsi

-Cred ca nu au valoare si ca nu merita sa traiasca printre ceilalti, cu drepturi egale

-Sunt slabi, le lipseste apetitul adesea

-In situatiile publice le lipseste increderea, si vor incerca sa atraga cat mai putin atentia.

-Traiesc in singuratate, de frica sa nu fie respinsi.

2. Dependentul – nu are incredere in el si asteapta ca altii sa-l sprijine

-se considera o victima

– nu poate lua decizii singur

-are voce de copil

-emotia principala este tristetea

-se ataseaza de ceilalti oameni

-se imbolnaveste frecvent pentru a atrage atentia asupra lui

-face totul pentru a face pe plac

-ii place sexul si il foloseste ca sa-si mentina partenerii in relatii

-are nevoie de mult timp si de atentie de la partener

-frica cea mai mare este cea de a ramane singur

-stari emotionale schimbatoare

3. Masochistul

-ii e rusine de persoana sa, asa ca se ascunde de ceilalti

-este obsedat de curatenie, haine perfecte, felul in care arata ca ceilalti sa nu-l dispretuiasca

-nu vorbeste despre el, mai ales situatiile care i se par umilitoare

-nu-si asculta nevoile

-crede ca este murdar, egal cu zero fata de alti oameni

-este usor ranit de altii, foarte sensibil la critici si se simte umilit

-cea mai mare frica este libertatea (nu stie ce sa faca cu ea, prefera regulile)

-atrage oameni care-l persecuta si-l fac sa se simta umilit

-ajuta pe altii voluntar, dar ajunge in situatii in care va servi pentru ca el crede ca daca se face util va fi si placut pentru asta.

-se refugiaza in mancare pentru a uita de el

-se recunoaste prin fata rotunda, corpul plinut

4. Dominatorul

-crede ca este foarte puternic si are multe responsabilitati

-vrea sa fie perceput ca puternic, special.

-vorbeste mult despre el si realizarile sale

-nu isi tine promisiunile

-minte cu usurinta

-crede ca totul i se cuvine

-este seducator si manipulator

-isi ia puterea din ridicularizarea altor oameni

-este intolerant

-se straduieste sa isi depaseasca limitele, sa atinga performante pentru a fi recunoscut

-isi sustine cu tarie punctul de vedere si il impune asupra celorlalti

-nu-si accepta vulnerabilitatea si slabiciunile

-privire intensa, seducatoare

-intoleranti cu cei ce se misca lent

-tind sa poarte haine tipatoare sau scumpe pentru a iesi in evidenta

-barbatii au umerii mai lati, iar femeile soldurile late

5. Rigidul
-incearca din rasputeri sa fie corect

-este obsedat de dreptate

– isi blocheaza sentimentele

-isi incruciseaza bratele frecvent

-ii place ordinea si disciplina

-este intolerant cu greselile altora

-nu admite ca are probleme

-vocea este inflexibila

-i se pare greu sa primeasca lucruri de la altii,

-are convingerea ca trebuie sa munceasca din greu pentru tot ce are

-cand se bucura de viata se simte vinovat pentru asta.

-are asteptari de la el, si incearca sa-si depaseasca limitele

-este sensibil dar isi controleaza sentimentele pentru a fi perceput ca puternic.

-mersul este soldatesc

-privirea directa

Pana nu vei inceta sa mai lupti, rolurile inconstiente constituie cea mai mare parte a interactiunilor umane. In abandonare, nu mai aveti nevoie de apararile si mastile sinelui fals. Deveniti foarte simplu, foarte real. Acest lucru este periculos”, spune sinele fals. Vei suferi. Vei fi vulnerabil.” Ceea ce sinele fals nu stie, desigur, este faptul ca numai prin renuntarea la rezistenta, devenind vulnerabil, va puteti descoperi invulnerabilitatea adevarata si esentiala. -Eckhart Tolle

Scopul nostru este sa fim constienti de trasaturile ce ne caracterizeaza si de actiunile care le atrag acestea dupa sine. Asadar sa luam cateva momente sa ne analizam sa vedem in ce categorii ne incadram. Fiecare suntem o combinatie de cateva tipologii. Daca suntem norocosi, le avem pe toate. Norocosi pentru ca lucrand cu noi si descoperindu-ne avem surprize si satisfactii in final.

Procesul
La o analiza mai atenta si mai ales SINCERA, vom realiza ca avem una, dar cel mai frecvent, o combinatie de rani. Ranile acestea le purtam cu totii dedesubtul mastilor, dar una sau doua apar frecvent. Este bine sa recunoastem si sa lucram cu una dintre aceste rani, pentru a o putea vindeca. De ce?
Pentru ca din cauza acestor rani, neconstientizandu-le, nu suntem antenti la actiunile noastre, si asa atragem situatii in care suntem umiliti, sau dominam pe ceilalti, sau suntem rigizi, sau ne imbolnavim ca sa atragem atentia asupra noastra. Paradoxal, si dependentul si dominatorul sunt la fel de puternici, pentru ca la baza lor este nevoie de iubire si acceptare, iar armele sunt diferite dar la fel de puternice. De exemplu dominatorul poate tipa, dar dependentul poate incepe sa planga, si sensibilizeaza. Astfel ca ambii isi pot atinge scopurile, dar prin mijloace diferite. Ce rezulta? Ca in urma dominarii altor persoane, sau a manipularii printr-o sensibilitate excesiva, ambele inconstiente, ne putem pierde partenerii, prietenii, indeparta parintii sau familia. Constientizand ranile si realizand ce pot cauza mastile noastre in societate, imblanzindu-ne, vindecandu-ne putem avea comportamente mai naturale, pasnice, putem lua decizii mai bune, putem avea idei originale. Putem sa nu ne mai enervam asa usor, putem sa ii intelegem pe altii mai bine, prin prisma mastii lor. Vom fi mai indulgenti cu toata lumea, iar asta inseamna relatii mai bune.

Dupa ce am ales una din ranile de mai sus, putem sa incepem sa lucram cu ea, facand asocieri intre rani si situatiile din viata. Majoritatea ranilor s-au dezvoltat in copilarie, in urma relatiilor defectuase cu parintii sau alti membri ai familiei. De exemplu: dependentul a avut probabil parinti de tip dominator care le spunea exact ce sa faca, cum sa faca. E posibil ca masochistul a avut parinti care le repeta adesea: “Nu ti-e rusine…”, “Nerusinatule…”, ” M-ai facut de rusine” -Si asta de fata cu restul lumii -tocmai pentru a-i face de rusine. Din contra, dominatorul, poate, a avut parinti care l-au alintat, rasfatat, si asta i-a ridicat stima de sine, dar probabil si petreceau mult timp la serviciu, copiii simtindu-se tradati atunci cand parintii ii lasau acasa. Rigidul probabil a avut parinti care au tinut cu orice pret ca odraslele lor sa citeasca, sa invete, sa fie premianti, pentru asta primeau recompense si iubire…conditionata. Fugarul a crescut probabil intr-o atmosfera nu tocmai pasnica, fiind martorul certurilor dese, care l-au facut sa intre in lumea sa, sa evadeze, sau sa-si doreasca sa poata fugi cu adevarat de acasa. Asa ca e posibil ca unii dintre noi sa consideram ca era nedrept sa primim recompensa doar cand faceam ceva bine, sau sa fim iubiti doar atunci cand ne ascultam parintii. Cum sa nu devenim dependenti, tradati, rigizi, cand ni s-au intamplat poate atat de multe, de mici copii?

De exemplu
eu am ales rana abandonului. Parintii mei divortand atunci cand eu aveam 13 ani, m-am simtit abandonata. Mi-am adus aminte situatia, am realizat ca vina nu am avut-o nici eu nici parintii. Asta a fost situatia. Sentimentul de abandon a fost o idee gresita in mintea mea. Ce cauza aceasta rana? Ma simteam adesea abandonata, aveam senzatia de gol, de lipsa, ori de cate ori un membru al familiei pleca de acasa, intr-o calatorie mai lunga. Ca si cum nu ii pasa de mine. La inceput nu imi dadeam seama de unde vine starea asta, pana am realizat cauza. De atunci, constientizand problema, trec foarte usor peste lucrurile care in trecut ma faceau sa sufar, fara motiv.

Solutia
Atunci cand incercam sa solutionam aceasta rana, trebuie sa avem in cap scopul, si anume acela de a fi noi insine, fara povestile care s-au intamplat in trecut. Ele au avut loc, ne-au schimbat poate, dar in esenta suntem aceiasi. Si tocmai acolo vrem sa ajungem, la adevaratul sine, pentru a fi noi insine la potentialul maxim.

Pentru fiecare rana este o solutie:

Respingere: -Imi afirm dreptul de a exista
– Imi asum riscul de a fi criticat

Abandon
– Imi afirm forta proprie
-Accept sa fiu sustinut si de ceilalti in masura in care eu le permit
-Nu ma agat excesiv de ceilalti
-Ma pot afirma pe picioarele mele

Tradare – Imi arat vulnerabilitatea
-Lucrez la construirea increderii in oameni
-Iertarea face parte din viata mea

Nedreptatea –Imi accept limitele si sensibilitatea

-Imi ascult emotiile si castig control asupra sentimentelor mele

Alternativa este un exercitiu simplu ce face parte din metoda Sedona, orice situatie dificila intampinam este util sa ne punem intrebarea: Sunt suparat acum pentru ca imi doresc: -aprobare
-control
-protectie
-separare ?

Acum e clar ca dominatorul isi va dori control asupra situatiei, fugarul va dori separare, sa fuga de problema, dependentul isi va dori protectie, masochistul si rigidul isi vor dori aprobare.
Pot sa imi acord permisiunea sa simt aceasta dorinta? Oricare din cea de mai sus? Pur si simplu sa renuntam la acea dorinta si pentru un moment sau doua sa ne relaxam si sa renuntam a mai vrea nimic. In acele momente de relaxare ne pot veni solutii la probleme, sau…ne putem simti extraordinar de bine. Scop indeplinit!

Sursa foto

4 thoughts on “Vindeca-ti ranile sufletesti

 1. lucia says:

  foarte interesante. Astfel de subiecte ar trebui invatate in scoli. S-ar elimina multe lucruri negative si necazuri daca omul ar fi informat corect si la timp pentru a se cunoaste, a-si cunoaste trairile si limitele.

 2. Doina Popa says:

  Buna seara,

  Oferta tentanta !!! Cine n-ar vrea sa participe la un asemenea workshop ,
  caci toti avem urme ale ranilor din copilarie, vindecate mai mult sau mai putin…
  v-am urmarit cu atentie de-a lumgul anilor si recunosc ca m-ati ajutat in multe privinte.
  Poate cu alta ocazie , voi participa la un asemenea concurs, acum fiind prea din scurt.

 3. Aurelian Pop says:

  Buna seara, mi-as dori sa pot ajunge la acest atelier de vindecare, impreuna cu o persoana draga cu care as avea ceva de rezolvat. As dori ca aceasta relatie sa se dezvolte si sa putem ajunge la o intelegere mai buna a nevoilor noastre ca si cuplu atat ca si indivizi. Stiu ca acest atelier ne-ar putea aduce niste lamuriri de care am avea nevoie. Multumesc.

 4. mary says:

  imi place foarte mult acest articol deoarece ma regasesc as dori cat mai multe sfaturi si cat mai multa indrumare pt a ma putea descurca in viata fara ajutorul parintilor sau a altor persoane fata de care ma simt rusinata sa zic asa …raspuns plss

Leave a Reply

Your email address will not be published.