Cuvinte, importante, concepte

vorbe concepteMark Twain a gasit cuvintele potrivite atunci cand a zis “Era atat de frig, ca daca termometrul ar fi fost cu vreo doi centimetri mai lung, am fi murit de frig”. Noi murim de frig in raport cu cuvintele. Nu frigul de afara conteaza, ci termometrul. Nu realitatea conteaza, ci ceea ce iti spui despre ea. Am auzit o poveste minunata despre un fermier din Finlanda. Cand se trasa granita dintre Rusia si Finlanda, fermierul a tebuit sa decida unde vroia sa ramana – in Rusia sau in Finlanda. Dupa mai mult timp omul a spus ca vrea sa ramana in Finlanda, dar nici nu ar vrea sa jigneasca oficialitatile ruse. Acestea au trimis un reprezentant sa il intrebe de ce alesese Finlanda. Fermierul a raspuns « Mi-am dorit intotdeauna sa traiesc in Mama Rusie, dar la varsta mea, n-as mai putea supravietui unei alte ierni rusesti”.
Rusia si Finlanda sunt doar cuvinte, concepte- dar nu pentru fiintele umane, nu petnru nebunia oamenilor. Noi nici nu ne prea uitam la realitate. Un guru incerca odata sa explice multimii, cum reactioneaza omul la cuvinte, Cum se hraneste din cuvinte, cum traieste mai mult din cuvinte, decat din realitate. Din public s-a ridicat cineva si a protestat, spunand “Nu sunt de acord ca vorbele au o influenta atat de mare asupra noastra”. Guru i-a spus “Stai jos, nenorocitule”. Omul a palit de manie si i-a spus “Spui despre tine ca esti un iluminat, un guru, un maestru, dar ar trebui sa-ti fie rusine”. Atunci guru a spus “Scuzati-ma, domnule, m-a luat valul. Va rog sa ma iertati, am gresit, imi pare rau”. Pana la urma, omul s-a calmat. Atunci, guru a spus “Mi-au fost de ajuns doar cateva cuvinte, ca sa starnesc o adevarata furtuna, si tot cateva cuvinte sa va potolesc, nu-i asa?” Cuvinte, cuvinte, cuvinte, cat de inrobitoare sunt, daca nu sunt folosite potrivit.

Este viziunea lui Anthony Mello, preot, psihoterapeut si ghid spiritual. O viziune plastica, dar convingatoare. Morala: cuvintele au o mare putere, ranesc si aduc confort mental deopotriva, depinde insa ce valoare le dam noi insine in relatia noastra cu ceilalti oameni si cu realitatea. Cu cat suntem mai atenti la modul in care ii impacteaza pe ceilalti, cu atat suntem mai greu de ranit pentru ca putem intelege ca nu toti le valoreaza la fel.

Leave a Reply

Your email address will not be published.